Lasten äänikirjat


Nykypäivänä äänikirjat ovat nostaneet suosiotaan, sillä ne johdattavat kirjojen ihmeelliseen maailmaan ilman lukemista. Äänikirjoja voi lukea missä tahansa ja nykyään erilaiset äänikirjoja tarjoavat palvelut antavat mahdollisuuden myös lasten päästä nauttimaan äänikirjoista. Suosituimmat palveut tarjoavat äänikirjoja myös lapsille ja valikoimasta voi löytää yseita tunnetuimpia sekä suosituimpia lastenkirjoja. Äänikirjapalvelu ei siis tuo pelkästään iloa aikuisille vaan mielenkiintoisista saduista ja tarinoista pääsee myös lapset nauttimaan. Äänikirjat voivat tuoda mukavuuden sekä helpotuksen lisäksi myös muita tärkeitä asioita joista voi olla hyötyä lapsen kasvaessa sekä kehittyessä.

”Tämän hetken suosituin äänikirjapalvelu”

Kokeile ilmaiseksi

*Ilmainen 14 vuorokauden kokeilujakso

Storytel arvostelu

”Palvelun valikoima on selkeästi kategorioittain”

Kokeile ilmaiseksi

*Ilmainen 14 vuorokauden kokeilujakso

Nextory arvostelu

”Rajaton määrä kuuntelua ja lukemista”

Kokeile ilmaiseksi

*Ilmainen 30 vuorokauden kokeilujakso

Bookbeat arvostelu

”Yksittäinen kirjojen osto-mahdollisuus”

Kokeile palvelua

*Lunasta nyt ilmainen kirja tutustumislahjana

Elisa Kirja arvostelu

Lasten äänikirjapalvelut

Lapsille tarkoitettuja äänikirjoja on nykyään helppoa löytää verkosta. Suosituimmilla palveluilla kuten esimerkiksi Storytel, BookBeat ja Nextory palveluiden kautta lasten äänikirjat on helppo löytää niille tarkoitetusta kategoriasta. Useimmilla äänikirjapalveluilla voit myös suodattaa hakua iän, arvion, suosion tai ilmestymisen mukaan. Kokemuksien perusteella BookBeatin tyyli lajitella kirjansa on todettu jopa paremmaksi kuin Nextoryn tapa. BookBeatin kautta voit löytää suositut äänikirjat iän mukaisesti alakouluikäisille tai sitäkin pienemmille.

Storytel palvelusssa ei ole tarjolla erillistä suodatusta johon pystyisi asettamaan lapsen iän. Kyseisessä palvelussa joutuu siis itse tarkistamaan minkä ikäiselle kyseinen kirja soveltuu. Jos tätä seikkaa ei oteta huomioon, niin Storytell tarjoaa yhden kattavimmista valikoimista äänikirjoja. Jokainen edellä mainituista palveluista tarjoaa haun mistä voi hakea vapaasti jotain tiettyä kirjaa ilman kategorioita. Kategorioiden sekä oman haun lisäksi on suositeltavaa myös hyödyntää käyttäjäkokemuksia mitä muut kirjan kuunnelleet tai lukeneet ovat antaneet. Arviointien avulla pystytään näkemään mitkä kirjat ovat olleet lapsien suosiossa.

Suomen kielen lisäksi useista palveluista on mahdollisuutta saada myös muilla kielillä lapsille suunnattua kirjallisuutta. Jos perheessä puhutaan useimpia kieliä, niin palveluista löytyy myös kirjoja englanniksi tai jopa ruotsiksi. Äänikirjat voivat olla myös hyvä tapa opettaa jotain kieltä lapselle kuuntelemalla ja toistamalla.

Satujen lukeminen lapsille

Tutkimuksien mukaan lukeminen on mukavaa ajanvietettä lapsille, mutta se on myös tärkeää lapsen kehityksen kannalta. Lapset joille on luettu pienenä erilaisia satuja tai kirjoja ovat paljon valmiimpia ennen kouluikää. Lukeminen vaikuttaa myös puheen oppimiseen sekä koulusssa koetuloksiin tai uuden asian oppimiseen. Tilastojen mukaan ahkerasti lukevien lapsien menestys koulutiellä on ollut selkeästi parempi kuin niiden kenelle ei ole luettu lapsena. Lapsille luetut kirjat auttavat myös kehittämään heidän mielikuvitusta sekä seliytymään paremmin erilaisten ongelmien ratkaisemisesta.

Jotkut lapsille suunnatut kirjat sisältävät esimerkiksi tilanteita joissa pitäisi ratkoa jokin tosielämään liittyvä asia ja kirjan avulla lapset voivat paljon mielekkäämmin haluta selviytyä tästä tilanteesta. Useimpiin kirjoihin on myös lisätty erilaisia tapoja toimia tilanteissa sekä usein näiden asioiden kautta lapsi oppii ilmaisemaan itseään oikealla sekä mielekkäällä tavalla.

Miksi valita lukemisen sijaan äänikirja lapselle?

Äänikirjojen avulla lapset voivat tarinoiden lisäksi myös oppia uusia asioita. Useimmille lapsille lukeminen voi olla tylsää ja helposti keskittyminen voi herpaantua, tästä syystä äänikirjat voviat olla mielekkäämpi tapa oppia uusia asioita. Äänikirjojen kuunteleminen voi tuoda lapselle omanlaisen rutiinin jokaiseen iltaan ja niiden avulla rauhoittuminen päivän askareista tai leikeistä voi olla paljon helpompaa. Älylaitteiden suosio on kasvanut hurjaa vauhtia ja yhä nuoremmat käyttävät kännyköitä. Näiden tuomista ongelmista onkin paljon keskusteltu ja varsinkin kirkkaan näytön katsominen illalla voi aiheuttaa ongelmia nukkumisen kanssa varsinkin lapsilla ja nuorilla. Kirkkaan ruudun katsomisen sijaan voisi opettaa lapselle mieluisten äänikirjojen kuuntelemisen joka ilta. Niiden avulla rahoittuminen ja nukahtaminen on hauskaa ja mielekästä.

Äänikirjat voivat helpottaa myös aikuisia arkisissa asioissa. Lapselle lukemisen sijaan voidaan antaa kuultavaksi joku äänikirja ja itse voi samalla hoitaa tärkeitä arkisia askareita. Äänikirjojen avulla voitte lapsen kanssa yhdessä rentoutua sekä viettää yhteistä aikaa kuuntelemisen parissa. Äänikirjaa varten ei tarvitse pitäää kirkkaita valoja, joten tämänkin asian osalta nukahtaminen on paljon helpompaa.